­

Lekcijas no 31.05.24. asociācijas sēdes

Aktuālais Latvijas ginekoloģijā, Asoc. Prof. J. Žodžika

Demogrāfiskie rādītāji. Mātes un bērna veselība. Prof. D. Rezeberga

Aktuālais bērnu un pusaudžu ginekoloģijā, Ph.D. Lāsma Līdaka

Prenatālā diagnostika, Asoc. Prof. N. Vedmedovska

Grūtnieču vakcinācija pret garo klepu

Vēlamies vērst uzmanību, ka no 2022. gada ir veikti grozījumi 2000. gada 26. septembra Ministru kabineta noteikumos Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" un saskaņā ar Noteikumu 71.punktu vakcināciju pret garo klepu 14 gadus veciem bērniem un grūtniecēm 2022. gadā nodrošina no valsts budžeta līdzekļiem.

Garais klepus ir infekcijas slimība, kuru ierosina baktērija Bordetella pertussis. Slimība skar gan sirds asinsvadu, gan elpošanas sistēmu, bojājot plaušu audus  un izraisot plaušu hipertensiju. Kā komplikācijas var attīstīsties pneimonija, krampji, bradikardija, cirkšņa trūce, encefalopātija, pulmonāla hipertensija, apnoja, rektāls prolapss. Letālu iznākumu pārsvarā novēro zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, īpaši jaundzimušajiem.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā pēdējo gadu laikā saslimstība ar garo klepu ir vairākkārtīgi palielinājusies. 2017. gadā tika konstatēti 95 saslimšanas gadījumi ar garo klepu; 2018. gadā – 159 gadījumi; 2019. gadā – 720 gadījumi; 2020. gadā – 342 gadījumi.

Vislabākā aizsardzība tiek nodrošināta, ja vakcīna tiek saņemta laika periodā no 20. līdz 32. grūtniecības nedēļai, neizslēdzot iespēju vakcīnu saņemt arī 16.-38. grūtniecības nedēļā. Vakcīnu rekomendēts saņemt katras grūtniecības laikā, neatkarīgi no starplaika starp grūtniecībām, pārslimošanas fakta vai imunizācijas statusa. Vakcinācija ir droša jebkurā grūtniecības laikā. 

Ar detalizētu informāciju par garā klepus vakcīnas saņemšanu grūtniecības laikā varat iepazīties šeit: Vakcīnas pret garo klepu saņemšana grūtniecības laikā

Aicinām grūtnieces vakcinēt pret garo klepu!

Dārgie kolēģi!

Es, tāpat kā Jūs, esmu ārkārtīgi sāpināta par neseno zīdaiņa nāvi no garā klepus! https://ej.uz/fdk7

Vēlos atgādināt, ka Latvijā, tāpat kā daudzās attīstītās valstīs, ir pieejama droša, efektīva un bezmaksas vakcīna pret garo klepu grūtniecēm. Tās mērķis ir pasargāt tieši mazuli! Bērniņš pirmo vakcīnu var saņemt tikai 2 mēnešu vecumā, jo pirms tam, imūnsistēmas nenobrieduma dēļ, vēl nevar veidot pilnvērtīgu aizsardzību pret garo klepu. Pilna aizsardzība pret smagi noritošu infekciju tiek iegūta tikai 6 mēnešu vecumā pēc atkārtotu vakcīnas devu saņemšanas. Tādēļ no mātes saņemtās antivielas pēc vakcinācijas attiecīgās grūtniecības laikā pasargā bērniņu šajā jaunajā vecumā. Atgādinu, ka vakcīnu rekomendēts saņemt katrā grūtniecībā no 20. līdz 32. grūtniecības nedēļai.

No sirds lūdzu katru no Jums veltīt savu dārgo laiku, lai informētu (un pārliecinātu) grūtnieces vakcinēties pret garo klepu katrā grūtniecībā! Tieši mēs, ginekologi un dzemdību speciālisti, esam tie, kuri var novērst zīdaiņu nāves un smagas saslimšanas ar šo infekciju!

Šī ziņa tiks nosūtīta arī mūsu vistiešākajiem sadarbības partneriem - ģimenes ārstiem un vecmātēm, ar kuriem kopā varam nodrošināt vislabāko aprūpi mūsu grūtniecēm.

 

Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas vārdā,

Asociācijas prezidente

Ph.D. Lāsma Līdaka

Ievēlēta Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas jaunā valde, apstiprināti Statūtu grozījumi

31. maijā, Bellevue Park Hotel Riga un tiešsaistē portālā "Evisit" norisinājās Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas kopsapulce "Statūtu grozījumi, Valdes, Ētikas un Revīzijas komisijas vēlēšanas".

Pateicamies visiem nozares speciālistiem, kuriem ir svarīga Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas darbība un nākotne un kuri spēja rast laiku, lai pagodinātu kopsapulci ar savu klātbūtni!

Liels un sirsnīgs paldies iepriekšējās valdes pārstāvjiem par ieguldīto laiku, darbu un atdevi, veicinot asociācijas un nozares attīstību!

Apsveicam jaunievēlēto asociācijas sastāvu!

 

VALDE:

Prezidente - Lāsma Līdaka

Viceprezidente - Jana Žodžika

Vija Veisa

Antons Babuškins

Natālija Vedmedovska

Dace Matule

Anna Miskova

Dace Rezeberga

Zane Grabe

Laura Rācene

Liāna Gavare

 

ĒTIKAS KOMISIJA:

Ināra Miltiņa

Vija Veisa

Sandra Vītiņa

 

REVĪZIJAS KOMISIJA:

Priekšsēdētāja - Inese Cekula

Diana Bokučava

Laimdota Berģīte

 

Attēlā no labās: prof. Dace Rezeberga, asoc.prof. Anna Miskova, dr. Vija Veisa, jaunievēlētā prezidente dr.med. Lāsma Līdaka, asoc.prof. Natālija Vedmedovska, dr. Dace Matule, asoc.prof. Jana Žodžika un dr. Liāna Gavare

Nordic Network of Fetal Medicine

No 22. līdz 24. maijam tika aizvadīta 8. "Nordic Network of Fetal Medicine" konference, kura Rīgas Stradiņa Universitātē pulcēja vairāk nekā 300 speciālistu no 14 dažādām valstīm. 

Pirmo reizi šis starptautiskais pasākums notika Rīgā, kur nozares speciālistiem bija iespēja klausīties lekcijas, piedalīties praktiskās nodarbībās, kā arī dalīties savā pieredzē ar citiem speciālistiem diskusiju laikā. Pasākumā atklāšanā ar savu klātbūtni pagodināja arī Latvijas Veselības Ministrs Hosams Abu Meri. 

Konference bija interesanta un vērtīga jebkuram perinatālajā jomā strādājošajam, kā arī radīja labu iespēju savstarpējai pieredzes apmaiņai.

Dalībniekiem bija iespēja piedalīties krāsainos un aktīvos atpūtas pasākumos, kas lieliski uzlaboja noskaņojumu un radīja auglīgu vidi tālākas sadarbības plānošanai.

Paldies organizatoriem - Natālijai Vedmedovskai, Zanei Krastiņai, Vijai Veisai, Dacei Matulei, kā arī Līgai Hartpengai un Valērijai Ivanovskai - par uzņēmību un lielisko komandas darbu!

 

"Atskaišu kopsapulce. Statūtu grozījumi, Valdes, Ētikas un Revīzijas komisijas vēlēšanas", 31.05.2024.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas 

"Atskaišu kopsapulce

Statūtu grozījumi, Valdes, Ētikas un Revīzijas komisijas vēlēšanas"

31. maijs, 2024

Bellevue Park Hotel Riga, Slokas iela 1 un tiešsaistē platformā “Evisit” 

 

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas kopsapulci sasauc valde saksaņā ar 15.05.2024. valdes sēdes lēmumu.

 

NBReģistrēšanās:  Sēdei jāreģistrējas iepriekš, portālā "Evisit" , izvēloties "Klātienē" vai "Tiešsaistē"!

Ja ierašanās klātienē ierobežota, aicinām sēdei pievienoties attālināti!

Balsošana: balsošanā var piedalīties Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas biedri, kā arī Rezidentu apakšasociācijas biedri.

 

PROGRAMMA

 

12:00 – 13:00    “Reģistrācija”

13:00 – 13:25    “Informācija par kopsapulces darba kārtību: informācija par plānotajiem Statūtu grozījumiem, Valdes, Prezidenta, Ētikas un Revīzijas komisijas vēlēšanām”;  " " "Ziņojums par Asociācijas darbību 2021. – 2024. gads”   - Dr. Vija Veisa

13:25 – 13:35    “Revīzijas komisijas pārstāvja ziņojums” – Dr. Inese Cekula

13:35 – 13:40    “Statūtu grozījumi – balsošana”; “Balsošana par Valdes, Prezidenta, Ētikas un Revīzijas komisijas locekļiem”   - Dr. Vija Veisa

13:40 – 14:10    “Latvijas demogrāfiskie rādītāji. Mātes un bērna veselības rādītāji. Perinatālā mirstība” –
                            Prof. Dace Rezeberga, Rīgas Stradiņa universitāte

14:10 – 14:40    “Prenatāla diagnostika – mūsu sasniegumi un ne tikai” –  Asoc.prof. Natālija Vedmedovska, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Dzemdību nams

14:40 – 15:10    Kafijas pauze, balsošana

15:10 – 15:30    “Aktuālais Latvijas ginekoloģijā” - Asoc.prof. Jana Žodžika, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, RSU

15:30 – 16:00    “Onkoginekoloģija Latvijas Onkoloģijas centrā” – dr. Arta Spridzāne, Latvijas Onkoloģijas centrs

16:00 – 16:20    “Bērnu un pusaudžu ginekoloģija” – Dr.med. Lāsma Līdaka, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca

16:20 – 16:35    “Vēlēšanu rezultātu paziņošana”

 

Rīgā, 2024. gada 16. maijā

Biedrības “Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija” valdes vārdā 

Prezidente Vija Veisa

Sveicam Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienā!

Asociācijas sēde "Agrīna grūtniecības neiznēsāšana", 12.04.2024.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas sēde

 "Agrīna grūtniecības neiznēsāšana"

Tiešsaistē platformā “Evisit”

12. aprīlis, 2024

 

NB! Reģistrācija tiek nodrošināta portālā www.evisit.eu sadaļā "Pasākumi", izvēloties “Agrīna grūtniecības neiznēsāšana"--> nospiežot pogu "Pieteikties".

 

PROGRAMMA

 

14:00 – 14:10    Sēdes atklāšana. Dr. Vija Veisa

14.10 - 14.35   “Aborti Latvijā – Latvijas iedzīvotāju seksuālās un reproduktīvās veselības pētījuma dati un SPKC dati” - Prof. Gunta  Lazdāne, Rīgas Stradiņa universitāte

14.35 - 15.00    “Legāls aborts Latvijā kontekstā ar starptautiskām vadlīnijām” – dr. Anna Ilva Miķelsone, rezidente / asoc.prof. Jana Žodžika, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, RSU

15.00 - 15.25    “Agrīna grūtniecības neiznēsāšana – taktika” – dr. Krista Brēmere, rezidente/ asoc.prof. Jana Žodžika, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, RSU

15.25 – 15.50    Vēlīns aborts -  taktika, iemesli, prognozes” – dr. Ļubova Lapidus, rezidente/ prof. Dace Rezeberga, Rīgas Stradiņa universitāte

15.50 – 16.30    “Dzemdes kakla nepietiekamība, taktika” – dr. Ieva Pitkēviča, rezidente/ asoc.prof. Anna Miskova,Rīgas Dzemdību nams, Rīgas Stradiņa universitāte

Saules pielietas un siltas Lieldienas!

"Pūpola maigumā izplaucēt dienu,

Aizņemties no saules gaismas staru vienu

Ielikt to sirdī, un izbaudīt dienu..."

Fona attēls: Pearl Aranda

10. Eiropas Kolposkopijas federācijas kongresā “Ceļā uz dzemdes kakla un citu cilvēka papilomas vīrusa izraisīto audzēju izskaušanu Eiropā” Rīgā no 18.-21.09.24.

Aicinām Jūs piedalīties 10. Eiropas Kolposkopijas federācijas kongresā “Ceļā uz dzemdes kakla un citu cilvēka papilomas vīrusa izraisīto audzēju izskaušanu Eiropā” Rīgā no 18.-21.09.24.!

Šī gada septembrī Latvijā notiks Eiropas mēroga kongress dzemdes kakla vēža profilakses jautājumos, ko organizē Eiropas Kolposkopijas federācija sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju. Kongresa programmā ir iekļautas tēmas ne tikai par dzemdes kakla, bet arī ārējo dzimumorgānu, maksts pirmsvēža slimību diagnostiku, ārstēšanu, bet arī par vakcināciju, skrīninga aktualitātēm, dažādām laboratorām metodēm, multidisciplināru klīnisko gadījumu analīzi (diskusijas par citoloģisko, kolposkopisko, histoloģisko izmeklējumu rezultātiem).

Katram dalībniekam ir iespējams iesniegt tēzes gan par savu pētījumu datiem, gan arī apkopojot sava darba rezultātus dzemdes kakla vēža profilakses, diagnostikas un ārstēšanas jomā. 

Saite uz kongresa mājas lapu: https://congress2024.efcolposcopy.eu/

Reģistrēties kongresam: Reģistrācija