­

Lekcijas no 31.05.24. asociācijas sēdes

Aktuālais Latvijas ginekoloģijā, Asoc. Prof. J. Žodžika

Demogrāfiskie rādītāji. Mātes un bērna veselība. Prof. D. Rezeberga

Aktuālais bērnu un pusaudžu ginekoloģijā, Ph.D. Lāsma Līdaka

Prenatālā diagnostika, Asoc. Prof. N. Vedmedovska

Grūtnieču vakcinācija pret garo klepu

Vēlamies vērst uzmanību, ka no 2022. gada ir veikti grozījumi 2000. gada 26. septembra Ministru kabineta noteikumos Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" un saskaņā ar Noteikumu 71.punktu vakcināciju pret garo klepu 14 gadus veciem bērniem un grūtniecēm 2022. gadā nodrošina no valsts budžeta līdzekļiem.

Garais klepus ir infekcijas slimība, kuru ierosina baktērija Bordetella pertussis. Slimība skar gan sirds asinsvadu, gan elpošanas sistēmu, bojājot plaušu audus  un izraisot plaušu hipertensiju. Kā komplikācijas var attīstīsties pneimonija, krampji, bradikardija, cirkšņa trūce, encefalopātija, pulmonāla hipertensija, apnoja, rektāls prolapss. Letālu iznākumu pārsvarā novēro zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, īpaši jaundzimušajiem.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā pēdējo gadu laikā saslimstība ar garo klepu ir vairākkārtīgi palielinājusies. 2017. gadā tika konstatēti 95 saslimšanas gadījumi ar garo klepu; 2018. gadā – 159 gadījumi; 2019. gadā – 720 gadījumi; 2020. gadā – 342 gadījumi.

Vislabākā aizsardzība tiek nodrošināta, ja vakcīna tiek saņemta laika periodā no 20. līdz 32. grūtniecības nedēļai, neizslēdzot iespēju vakcīnu saņemt arī 16.-38. grūtniecības nedēļā. Vakcīnu rekomendēts saņemt katras grūtniecības laikā, neatkarīgi no starplaika starp grūtniecībām, pārslimošanas fakta vai imunizācijas statusa. Vakcinācija ir droša jebkurā grūtniecības laikā. 

Ar detalizētu informāciju par garā klepus vakcīnas saņemšanu grūtniecības laikā varat iepazīties šeit: Vakcīnas pret garo klepu saņemšana grūtniecības laikā

Aicinām grūtnieces vakcinēt pret garo klepu!

Dārgie kolēģi!

Es, tāpat kā Jūs, esmu ārkārtīgi sāpināta par neseno zīdaiņa nāvi no garā klepus! https://ej.uz/fdk7

Vēlos atgādināt, ka Latvijā, tāpat kā daudzās attīstītās valstīs, ir pieejama droša, efektīva un bezmaksas vakcīna pret garo klepu grūtniecēm. Tās mērķis ir pasargāt tieši mazuli! Bērniņš pirmo vakcīnu var saņemt tikai 2 mēnešu vecumā, jo pirms tam, imūnsistēmas nenobrieduma dēļ, vēl nevar veidot pilnvērtīgu aizsardzību pret garo klepu. Pilna aizsardzība pret smagi noritošu infekciju tiek iegūta tikai 6 mēnešu vecumā pēc atkārtotu vakcīnas devu saņemšanas. Tādēļ no mātes saņemtās antivielas pēc vakcinācijas attiecīgās grūtniecības laikā pasargā bērniņu šajā jaunajā vecumā. Atgādinu, ka vakcīnu rekomendēts saņemt katrā grūtniecībā no 20. līdz 32. grūtniecības nedēļai.

No sirds lūdzu katru no Jums veltīt savu dārgo laiku, lai informētu (un pārliecinātu) grūtnieces vakcinēties pret garo klepu katrā grūtniecībā! Tieši mēs, ginekologi un dzemdību speciālisti, esam tie, kuri var novērst zīdaiņu nāves un smagas saslimšanas ar šo infekciju!

Šī ziņa tiks nosūtīta arī mūsu vistiešākajiem sadarbības partneriem - ģimenes ārstiem un vecmātēm, ar kuriem kopā varam nodrošināt vislabāko aprūpi mūsu grūtniecēm.

 

Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas vārdā,

Asociācijas prezidente

Ph.D. Lāsma Līdaka

Ķirurģisks aborts līdz 12.grūtniecības nedēļai - medicīniskās tehnoloģijas metodes apraksts

Ķirurģisks aborts līdz 12.grūtniecības nedēļai 

Izvērsts metodes apraksts