­

Lai izdodas sajust vasaras saulgriežu burvību un maģiskumu!

Dzemdes kakla vēzis – joprojām aktuāla sievietes veselības problēma Latvijā

Dzemdes kakla vēža sastopamība Latvijā ir viena no lielākajām Eiropā – pēc saslimstības ierindojamies astotajā, bet pēc mirstības piektajā vietā starp citām Eiropas valstīm. Pēc krūts vēža šī ir otra biežākā ļaundabīgā slimība, kas skar gados jaunas sievietes – reproduktīvā un darbspējas vecumā. Vēlīnās stadijās dzemdes kakla vēzis biežāk tiek konstatēts vecākām sievietēm. Atšķirībā no citām onkoloģiskām slimībām, dzemdes kakla ļaundabīgās izmaiņas var novērst pilnībā, izmantojot profilaktiskos pasākumus. Tā ir pusaudžu vakcinācija pret dzemdes kakla vēža izraisītāju cilvēka papilomas vīrusu, kā arī dzemdes kakla citoloģiskās pārbaudes, kas sniedz iespēju noteikt un izārstēt jau priekšvēža izmaiņas. Profilaktiskās apskates ir nepieciešams veikt visu vecumu sievietēm – gan jaunām, gan arī vecākām. Latvijas valsts nodrošina kā vakcināciju, tā arī organizēto dzemdes kakla pārbaudi – citoloģisko analīžu skrīningu. Diemžēl iedzīvotāju atsaucība ir zema. Lai samazinātu onkoloģisku slimību veidošanās iespēju, cilvēkiem ir svarīgi nodarboties ar veselīgu dzīvesveidu un piedalīties profilaktiskajos pasākumos.

Eiropas Ginekoloģiskās onkoloģijas asociācija sadarbībā ar Eiropas Jauno onkoloģijas ginekologu tīklu 2018. gada jūlijā jau piekto reizi Eiropā organizē ikgadējo velomaratonu “Ride 4 Women”, kura mērķis ir palielināt sabiedrības sapratni un informētības līmeni par ginekoloģisko audzēju profilaksi, agrīno diagnostiku, ārstēšanas iespējām, kā arī veicināt veselīgu, aktīvu dzīvesveidu. Velomaratona dalībnieki cenšas pievērst sabiedrības uzmanību onkoloģisko slimību aktualitātei un profilakses iespējām, tādējādi palīdzot mazināt saslimstību un mirstību no ginekoloģiskiem audzējiem. Ņemot vērā nelabvēlīgo onkoloģisko slimību statistiku Baltijas valstīs, it īpaši dzemdes kakla vēža jomā, šogad tiek organizēts velomaratons, kas norisināsies no 02.07. – 15.07.18. no Tallinas līdz Vīnei, šķērsojot Baltijas valstis.

Apzinoties nelabvēlīgo dzemdes kakla vēža statistiku, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija sadarbībā ar Latvijas Republikas Veselības Ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru, kā arī Ceļu Policijas atbalstu piedalās velomaratona Latvijas posma organizēšanā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Velomaratona Latvijas posms tiks uzsākts 4. jūlijā no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas.

09:30 Prese konference stacionāra "Gaiļezers" mazajā konferenču zālē.
10:30 Starts Latvijas posmam Rīga - Šauļi pie Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" galvenās ieejas.

Velomaratonā aicinām piedalīties ikvienu Latvijas iedzīvotāju, kuram nav vienaldzīga mūsu valsts sieviešu veselība.
Distances garumu lūgums izvēlēties, apsverot katra individuālo fizisko sagatavotības pakāpi, ārpus Rīgas robežām aicinot pievienoties tikai fiziski spēcīgus riteņbraucējus!
Aizsargķiveres lietošana ir obligāts nosacījums!

Savu dalību velomaratonā var pieteikt, rakstot uz e-pasta adresi: ride4womenlatvia@gmail.com vai aizpildot anketu: https://goo.gl/forms/NKoOj7ps14KsyB7w2

Jautājumu gadījumā lūgums rakstīt uz: ride4womenlatvia@gmail.com

Oficiālā mājaslapa: http://www.ride4women.at/en/

Maršruts: Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Gaiļezers" – Hipokrāta iela – Biķernieku iela – Kaivas iela – Lubānas iela – Dienvidu tilts – Bauskas iela – Mazā stērstu iela – Stērstu iela – Graudu iela – Vienības gatve – A8 – Aizsargu iela – Miera iela – Lietuvas šoseja – A8 – robežkontroles punkts “Meitene”.

Mifepristona kombinācija ar Mizoprostolu ir efektīvāka grūtniecības pārtraukšanai nekā Mizoprostola lietošana

Jaunākie pētījumi liecina, ka sākotnēja mifepristona ordinēšana un tai sekojoša mizoprostola lietošana ir efektīvāka agrīnas grūtniecības neiznēsāšanas ārstēšanā.
Raksts "Medscape" ŠEIT.

Apsveicam!

No  7.-9. jūnijam Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā norisinājās "5th INTERNATIONAL WINNERS MEETING 2018".

"Winners Meeting" platformu atbalsta Eiropas Ginekoloģiskās ķirurģijas akadēmija un šī projekta mērķis ir nodrošināt augstas kvalitātes praktiskās un teorētiskās zināšanas ginekoloģiskajā endoskopijā, kas ir pieejamas ikvienam.

Projekta ietvaros tika aizvadītas laparoskopiskās šūšanas sacensības, kur izcilu rezultātu šogad nodemonstrēja mūsu jaunie speciālisti:

1. vieta dr. Jurģim Vītolam;

2. vieta dr. Antonam Babuškinam.

Lepojamies un vēlam panākumus arī turpmāk!


Attēlā: ceturtais no kreisās dr. Jurģis Vītols, blakus pa labi dr. Antons Babuškins

Cienījamās kolēģes, godātie kolēģi!

     Man ir patiess gods tikt jūsu ieraudzītai un izvēlētai Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītājas amatam. Tas ir gods, izaicinājums un liela atbildība vienlaikus.

     Pateicoties spēcīgai savas jomas profesionāļu komandai, asociācija ir tradīcijām bagāta, stipra organizācija ar augstu profesionalitātes latiņu. Ar gandarījumu un iedvesmu vērtēju jaunās valdes komandu, kas noteikti ļaus turpināt asociācijas darbības pēctecību, kā arī liks attīstīties un meklēt jaunus izaugsmes ceļus savā profesijā katram no mums.

     Bīstami samilzušas ir problēmas, kas saistītas ar ilgstoši nepietiekamu veselības aprūpes finansējumu. Zemais atalgojums valsts sektorā strādājošajiem, speciālistu trūkums, neatbilstoši medicīnisko manipulāciju tarifi, kas ir tālu no mūsdienu izmaksām, slikta valsts apmaksātu pakalpojumu pieejamība, nostādījis ķīlnieka lomā gan pacientus, jo nereti vienīgā izvēle ir maksas medicīna, gan ārstus, liekot strādāt nenormētas stundas vairākās darbavietās. Lai arī vāja, tomēr ir sajūta, ka beidzot arī valsts budžeta plānošanā tiek runāts par papildus līdzekļiem veselības aprūpei. Skaidrs, ka uzreiz visam un visiem nepietiks, taču domāju, ka ir jāizmanto un jārod katra iespēja, kas ļautu arī mūsu profesijā strādājošo darbu novērtēt atbilstoši paveiktajam.

     Katra ārsta, toskait ginekologa, darba efektivitāte un rezultāts lielā mērā ir saistīts ar pacienta izpratni un zināšanām par savu veselību. Un zināšanu sievietēm trūkst – par to liecina gan zemais efektīvas kontracepcijas lietotāju īpatsvars, gan zemā atsaucība valsts organizētajām dzemdes kakla un krūts vēža skrīninga programmām, gan nereti pavirša attieksme pret nopietniem riskiem grūtniecības laikā. Sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru, gan nevalstiskajām organizācijām un citiem sadarbības partneriem - arī turpmāk pacienšu izglītošanas jomā saredzu noteiktu asociācijas lomu un ietekmi sievietes veselības uzlabošanā.

     Pozitīvi vērtēju specialitātes rezidentu un jauno kolēģu profesionālo izaugsmi, kā arī medicīnas studentu aizrautīgo interesi par ginekoloģiju un dzemdniecību, ko apliecina plašais ziņojumu klāsts  8. Latvijas dzemdību speciālistu un ginekologu kongresā šogad. Kā ikvienā medicīnas jomā, arī ginekoloģijā un dzemdniecībā nepieciešami zinoši un motivēti jaunie kolēģi, kas veicina jomas progresu un dinamisku attīstību. Jauno kolēģu ienākšana mūsu vidū ir atbalstāma un veicināma, lai motivētu strādāt savā specialitātē, savā valstī un darīt savu darbu ar prieku.              

     Ar atbildību esmu apņēmusies veikt man uzticētos pienākumus Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijā. Arī katru no jums, kolēģi, aicinu apsvērt, ko ir nepieciešams mainīt un uzlabot savā profesionālajā darbā. Izvērtēt, ierosināt, meklēt risinājumus. Jo tikai kopā ir spēks!

     Patiesā cieņā,

     Dr. Vija Veisa

Jauna mājaslapa par kontracepciju latviešu valodā - kontracepcija.lv

Tikai uzticams saturs, kuru var droši ieteikt pacientēm!

Mājaslapā pacientes atradīs atbildes uz jautājumiem, kurus aizmirsušas vai kautrējas uzdot ārsta kabinetā, piemēram: Vai es varu izmantot intrauterīno sistēmu (IUS), ja man vēl nav bērnu?

Mājaslapā iespējams veikt testu, lai noskaidrotu, kura kontracepcijas metode varētu būt piemērotākā, izpētīt informāciju par kontracepcijas metodēm un salīdzināt to efektivitāti. Šeit var arī izlasīt par hormonu darbību, menstruācijām, seksuāli transmisīvajām infekcijām. Ir padomi un ieteikumi, kā par izsargāšanos runāt ar savu partneri, ārstu, vecākiem.

Par jaunumiem kontracepcijas jomā pacientes var uzzināt, sekojot līdzi informācijai ar mājaslapu saistītajā Facebook lapā un Instagram kontā  - Tava dzīve.

Mājaslapa atrodama:  http://www.kontracepcija.lv/