­

Aktualitātes dzemdniecībā, ginekoloģijā un onkoginekoloģijā, 16.09.-14.10.2021.

PROGRAMMAS VADĪTJA: Prof. Dace Rezeberga
PROGRAMMAS APJOMS: 24 akadēmiskās stundas
NORISES DATUMS: 2021. gada 16. septembris – 14. oktobris
NORISES LAIKS: ceturtdienās, plkst. 15.00 – 18.30
NORISES VIETA: RSU e-studiju vidē un Zoom
DALĪBAS MAKSA: EUR 100,00
PIETEIKŠANĀS:
aizpildot elektroniskās pieteikšanās formu
* Pieteikumā norādītie personas dati tiks izmantoti šīs profesionālās pilnveides programmas administrēšanas, tajā skaitā, rēķina un apliecības sagatavošanas, mērķiem
Dalībnieku skaits ierobežots: maksimums 100 dalībnieki.

KURSA NORISE:
Patstāvīgi pirms nodarbībām:

1. Lekcijas – Lekciju ieraksti tiks ievietoti RSU e-studijās aptuveni nedēļu pirms katras kursu norises dienas. Lekcijas ir jānoskatās līdz kursu dienai

    Nodarbības Zoom -  mācību laikā ir jābūt ieslēgtai webkamerai.

2. Tests par teoriju – katras kursu norises dienas sākumā būs jāpilda tests par jautājumiem, kas tika apskatīti lekciju ierakstā

3. Klīnisko gadījumu analīze – diskusijas mazajās grupās

Dalībnieku skaits ierobežots: maksimums 100 dalībnieki.
Mācību laikā dalībnieki tiks dalīti mazajās grupās (Zoom tiks lietota Breakout Room funkcija)


 

 

SĒRU VĒSTS. MŪŽĪBAS CEĻU GĀJUSI PROF. RŪTA JOLANTA NADIŠAUSKIENE

 

Profesore RŪTA JOLANTA NADIŠAUSKIENE
(24.06.1959. - 20.08.2021.)

Skumju ziņa saņemta no Lietuvas kolēģiem Kauņas klīnikā. Pēc smagas slimības 62 gadu vecumā pāragri noslēdzies izcilas profesores mūžs.
Profesore visu savu dzīvi veltījusi dzemdniecības un ginekoloģijas nozarei. Pateicoties Prof. Nadišauskienei Lietuvas Ginekoloģijas un dzemdniecības sasniegumi ir zināmi visā pasaulē.

Prof. Rūta Nadišaiskiene ilggadēji vadījusi LSMU Dzemdniecības un ginekoloģijas klīniku Kauņas slimnīcā.
Profesere devusi nozīmīgu ieguldījumu dzemdniecības un ginekoloģijas nozares attīstībai visā Lietuvā, īpašu artavu sniegusi modernās perinatoloģijas attīstībai valsts mērogā.

Profesore, dzemdību speciāliste-ginekoloģe, biomedicīnas zinātņu doktore, LSMU Dzemdniecības un ginekoloģijas klīnikas vadītāja Rūta Jolanta Nadišauskienė dzimusi Jurbarkā.
1966.-1974. gada viņa mācījās Kauņas J. Naujalio mākslas vidusskolā;
1974.–1977. gada Kauņas 5. vidusskola;
1977. – 1983. studējusi KMI Medicīnas fakultātē;
No 1983.–1984. gada stāžējusies KMI dzemdniecībā un ginekoloģijā;
1984. Rūta Nadišauskienė sāka strādāt par akušieri-ginekoloģi Šauļu dzemdību namā;
No 1984. – 1988. bija zinātniskā līdzstrādniece Kauņas Medicīnas universitātes Perinatoloģijas laboratorijā;
No 1988. –1997. asistente Kauņas Medicīnas universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas klīnikā;
1998.–2002. - asociētā profesore, kopš 2002. - LSMU Medicīnas akadēmijas Dzemdniecības un ginekoloģijas klīnikas vadītāja, profesore;
2005.-2010. KMU padomes locekle;
No 2010.-2015. LSMU padomes locekle-sekretāre;
2009. – 2010. Kauņas Medicīnas universitātes Senāta locekle;
Kopš 2002. gada Kauņas Perinatoloģijas centra vadītāja;
Kopš 2011. gada LSMU Cilvēka reprodukcijas centra dibinātāja un vadītāja;
Kopš 2013. gada Lietuvas Republikas Veselības ministrijas Dzemdniecības un ginekoloģijas galvenā speciāliste.
Profesore stāžējusies Kanādas, ASV un Zviedrijas universitātēs.

Prof. R. J. Nadišauskienė ilgus gadus bija Lietuvas Dzemdību speciālistu un ginekologu biedrības prezidente, vēlāk - viceprezidente, zinātniskās komitejas priekšsēdētāja. 2019. gads viņai tika piešķirts šīs biedrības Goda biedres statuss.
Profesors bija Eiropas Dzemdniecības un ginekoloģijas koledžas valdes loceklis, PVO Eiropas reģionālās reproduktīvās veselības pētniecības un apmācības ekspertu grupas priekšsēdētāja, PVO Stratēģiskās plānošanas konsultatīvās padomes locekle Eiropas Savienības valstīs.
Profesore bija dažādu starptautisku Ginekoloģijas un dzemdniecības organizāciju biedre.
Profesore bija žurnāla "Lietuvas dzemdniecība un ginekoloģija" vadītāja un redaktore kopš 1998.
Prof. R. J. Nadišauskienė bija vairāku žurnālu redaktore - “Lietuvas ģimenes ārsts”, “Medicīna”, “Medicīnas teorija un prakse”, “Sāpju medicīna”, PVO izdevuma “Entre Nous” redkolēģiju locekle.
Par nopelniem profesionālās, zinātniskās, pedagoģiskās, veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanas aktivitātēs prof. RJ Nadišauskienei tika piešķirts Apvienotās Karalistes Karaliskās dzemdību speciālistu un ginekologu biedrības goda biedra nosaukums, Starptautiskās ginekoloģijas un dzemdniecības federācijas balva pasaules kongresā, Kazahstānas Republikas Veselības ministrijas zelta medaļa Ģedimina ordenis.

Profesorei Rūtai Nadišauskienei ļoti patika mūzika, īpaši klasikā, teātris (jaunībā viņa pat sapņoja kļūt par aktrisi), ceļošana, viņa nepārtraukti lasīja grāmatas, sākot ar detektīviem un beidzot ar pagātnes un tagadnes filozofu domām, tādejādi ļaujot iepazīt cilvēka daudzveidīgo dabu.
"Darbi ir vērtīgi, par tiem nerunājot" - šo profesore ir uzskatījusi par savas dzīves galveno principu.
Profesore Rūta bija īsta līdere, harzimātiska, izcilas erudīcijas, stratēģiskas domāšanas personība, kam raksturīga organizētība, profesionalitāte, radošums un  iniciatīva. Profesore bija pilna ar jaunām idejām, spēja iedrošināt un iededzināt dzirksti citos.
Profesore vienmēr ir bijis jutīga pret cita cilvēka sāpēm, viņa ir spējusi mierināt, viņa ir atradusi veidus, kā palīdzēt citiem atrisināt sarežģītas problēmas, viņa vienmēr ir patiesi priecājusies par citu kolēģu sasniegumiem.
Cieņa pret jebkura vecuma cilvēku, neatkarīgi no viņa profesionālās darbības vai personības īpatnībām, ir profesores atšķirīgā iezīme.

Izsakām līdzjūtību un skumju brīdī esam kopā ar profesores ģimeni, radiniekiem, draugiem un Lietuvas dzemdību speciālistu un ginekologu saimi, profesori mūžības ceļā pavadot!

Avots: www.delfi.lt

Prof. Gunta Lazdāne saņem valsts augstāko apbalvojumu

2021. gada 20. augustā Valsts prezidents Egils Levits svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza augstākos valsts apbalvojumus 90 izilām personībām.
Viņu vidū arī profesore Gunta Lazdāne, Sabiedrības veselības institūta direktore, vadošā pētniece, Dr.habil.med., Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas biedre.
Profesore saņēma Triju Zvaigžņu ordeni par ilggadējo nozīmīgo darbu medicīnā un medicīnas izglītībā un ieguldījumu Latvijas veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanā!
Lepojamies un sirsnīgi sveicam!♥️

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

"Advanced Course on Utrasound Examination of Endometriosis", 21.-22.10.2021.

The International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology no 21.-22.10.2021. organizē kursus "Advanced Course on Utrasound Examination of Endometriosis".
Kursu programmā: lekcijas, live-scanning, klīniskie gadījumi, tests.
Kursu lektori: Lil Valentin, Antonia Testa, Tina Tellum, Mala Sibal, Ladbans Kaur, Axel Forman, Gernot Hudelist, Jörg Keckstein, Kristine Aas Eng, Povilas Sladkevicius, Ligita
Jokubkiene.
Oficiālā valoda: angļu.
Kursi tiek organizēti attālinātā formātā, izmantojot platformu "Zoom".
Dalības maksa: 300 EUR + PVN
Vairāk informācijas par kursu norisi atrodama ŠEIT

 

 

"THE SECOND INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON REDUCTION OF MATERNAL MORTALITY IN DEVELOPING COUNTRIES AND RECENT PROGRESS IN CLINICAL MEDICINE", Tuzla, Bosnija un Hercegovina, 17.-18.09.2021.

No š.g. 17.-18. septembrim Bosnijas un Hercegovinas pilsētā Tuzlā hibrīdformātā norisināsies simpozijs "The Second International Symposium on Reduction of Maternal Mortality in Developing Countries and Recent Progress in Clinical Medicine".
Simpozijā piedalīsies perinatoloģijas, neonatoloģijas, dzemdniecības, pediatrijas, perinatālās patoloģijas, bērnu ķirurģijas un kardioloģijas speciālisti.
Simpozija programma pieejama šeit: Dienas plāns
Reģistrēšanās anketa atrodama šeit: Reģistrācija

Dalības maksa:
Klātienē: Ārstiem - 100 EUR; rezidentiem - 75 EUR
Attālināti: Ārstiem - 75 EUR; rezidentiem - 60 EUR

Vairāk informācija par pasākuma norisi atrodama šeit: ISRMM 2021

Latvijas Ginekoloģiskās endoskopijas asociācijas interaktīvais seminārs "Kā es daru? Laparoskopiska histerektomija", 27.08.2021.

Latvijas Ginekoloģiskās endoskopijas asociācija aicina apmeklēt interaktīvo semināru "Kā es to daru? Laparoskopiskā histerektomija", kas norisināsies š.g. 27. augustā no plkst. 14:00 līdz plkst. 17:00, gan klātienē Latvijas Jūras medicīnas centrā, Patversmes iela 27, Rīga, gan attālināti platformā "Zoom".

Pasākuma ietvaros notiks apaļā galda diskusija par laparoskopiskās histerektomijas tehnikām, tiks izrunāti Tips&Tricks, kā arī pieredzes apmaiņa starp kolēģiem.

NB! Klātienē semināru var apmeklēt kolēģi ar COVID-19 sertifikātu vai negatīvu C-19 testu (derīgu 48h)!

Dalība seminārā visiem interesentiem bez maksas.

 

PROGRAMMA

Dr. Kristiāns Šušpanovs - "Laparoskopiskā histerektomija. Standarta tehnika"

Dr. Jurģis Vītols - "Video prezentācija"

Dr. Antons Babuškins - "Video prezentācija"

Dr. Sergejs Gurjanovs - "Video prezentācija"

Pieteikšanās semināram līdz 25. augustam, aizpildot reģistrēšanās anketu: Reģistrēšanās semināram

Valsts organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga sniegšanas nosacījumi izmantojot šķidruma citoloģijas metodi

No 2021. gada 1. jūnija, lai nodrošinātu efektīvu dzemdes kakla vēža skrīningu un diagnostiku ar augsti jūtīgu metodi, ir mainīta dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes un diagnostikas metode. Citoloģiskās uztriepes izmeklējumu no dzemdes kakla un mugurējās velves aizstājot ar šķidruma citoloģiju.

Veicot izmaiņas dzemdes kakla vēža izmeklējuma metodē, līdz 31.12.2021. tiek noteikts pārejas periods, kad būs iespējams veikt gan citoloģiskās uztriepes izmeklējumu, gan šķidruma citoloģiju. Ar 01.01.2022. būs iespējams veikt tikai šķidruma citloģiju!

Iepzīties ar Valsts organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga sniegšanas nosacījumiem, izmantojot šķidruma citoloģijas metodi, varat šeit: Valsts organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga rīcības algoritms

Lai sniegtu informāciju par pareizu šķidruma citoloģijas materiāla paņemšanu un paraugu paņemšanas īpatnībām grūtniecēm, sievietēm ar plašu transformācijas zonu, dziļi lokalizētu transformācijas zonu, Veselības ministrija sadarbībā ar vienu no nozares vadošajām speciālistēm Dr.med. Janu Žodžiku ir izstrādājusi videomateriālu ārstiem "Dzemdes kakla šķidruma citoloģijas parauga paņemšana".
Video materiāls ir pieejams ŠEIT