­

Speciālistes apmeklē "EUROGIN 2019" kongresu.

Latvijas delegācijas pārstēves prof. Dace Rezeberga, dr. Vija Veisa un dr. Kristīne Pčolkina no 4.-7. decembrim viesojās Monako notiekošajā "EUROGIN 2019" kongresā, kas ik gadu vieno savas jomas profesionāļus un ekspertus ar mērķi mazināt un novērst cilvēka papilomas vīrusa (human papilomavirus-HPV) izraisīto saslimšanu biežumu. Kongresā ar mutisku ziņojumu, sadaļā "Cervical cancer screening quality assurance", uzstājās prof. Dace Rezeberga.

Gan HPV vakcinācija, gan mūsdienīga dzemdes kakla vēža skrīninga stratēģija ļauj būtiski mazināt saslimstību un mirstību no dzemdes kakla vēža.
Jāteic, Latvijai šajā jomā vēl daudz darāmā, tomēr būtiski, ka no 2020. gada janvāra 9-valentā HPV vakcīna (Gardasil 9) tiks iekļauta Imunizācijas valsts kalendārā meitenēm no 12 gadu vecuma.

Attēlā pirmajā no kreisās: prof. Dace Rezeberga sniedz ziņojumu kongresa dalībniekiem, attēlā pa labi - dr. Kristīne Pčolkina un dr. Vija Veisa

Aizsaules ceļos devusies mūsu kolēģe Dr.med. Anita Caune

Paliks dzīvības vidū tavs darbīgais gājums,
Jo tik auglīgu mūžu jau neizdzēš riets,
Un caur kokiem un bērniem būs turpinājums
Tai saulainai gaitai, ko beidzi tu iet.
/K. Apšukrūma/

 

IN MEMORIAM

Dr. med. Anita Caune

(20.07.1930. – 05.12.2019.)

Mūžīgā miera dusā devusies mūsu kolēģe dr. Anita Caune. Ilgadēja Rīgas Dzemdību nama vadītāja un galvenā ārste, Latvijas Ārstu biedrības godabiedre, pirmā Latvijas čempione kalnu slēpošanā, kaislīga teātra mīle, dziesmu karaliene un lieliska oratore.

“Savāda gan tā mūsu Dieva pasaule, pārpilna ar visu ko, kā nežēlojot pieliets dzīru kauss. Un tajā ne nieka netrūkst – ir prieks, bēdas, laime, nelaime, darbs un mīlestība, ciešanas, nožēla, vientulība... Tā varētu uzskaitīt vēl ilgi, un diez vai tik ātri pietrūktu vārdu. It kā daudz dots, it kā visiem vajadzētu pietikt, bet jautājums vienmēr ir tāds – vai spējam īstajā brīdī ieraudzīt, ko dzīve mums sniedz, pieņemt ar pateicību? Anita  to visu ir pratusi visu savu dzīvi – no pašas agras jaunības līdz pat šim brīdim. Viņa bija Latvijas Nopelniem bagātā ārste, dzemdību speciāliste un ginekoloģe, Rīgas Dzemdību nama bijusī galvenā ārste un direktore. Divu dēlu un piecu mazbērnu māte, vecmāmiņa, un vienkārši apburoša, dzīvesprieka un Dieva dotas milzīgas saujas spēka pārpilna sieviete.”

"Pēc skolas beigšanas, lielā brāļa – ārsta Kārļa Krūmiņa mudināta iestājās darbā bērnu traumatoloģijas nodaļā par sanitāri, pēc īsās sanitāra prakses Anita ļoti mērķtiecīgi devās tālāk. Sekoja Medicīnas fakultāte un tad laimīgas sagadīšanās dēļ – Paula Stradiņa slimnīca."
"Beidzot augstskolu viņa bija satikusi savu vīru Gunāru, taču brauciens viņam līdzi komandējumā uz tālo Sibīrijas zemi nesanāca, jo pārāk vilinošs bija piedāvājums strādāt lielākajā Latvijas slimnīcā, kurā izauguši gandrīz visi mūsu ievērojamākie ārsti un profesori un kur vēl tajā laikā strādāja pats medicīnas tēvs – Pauls Stradiņš. Kad daktere Caune runāja par tiem septiņpadsmit Stradiņos aizvadītajiem gadiem, viņas acis spoži mirdzēja. Tie arī bija viņas īstie zeļļa gadi – ordinatora darbs ginekoloģijas un dzemdniecības nodaļās, ne ar ko neatsverama pieredze patstāvīgajās nakts dežūrās, pirmās pašas veiktās operācijas un regulārie komandējumi uz daudzām Latvijas provinču pilsētām."

"Kopš jaunības ārste bijusi  apzinīga, zinātkāra un bezgala mērķtiecīga, pati sev nospraudusi arvien  augstākus  un tālākus mērķus, bezbailīgi īstenojusi tos  un savu izturības provi meklējusi arvien grūtāk pieejamā plauktā. Šīs alkas pēc arvien jauna izaicinājuma acīmredzot lika piekrist arī tad, kad republikas galvenais ginekologs profesors Šlindmanis piedāvāja atstāt mīļos, labos Stradiņus un doties pretim jaunai nezināmai dzīvei Rīgas 1. dzemdību namā, pieņemot galvenā ārsta vietnieces medicīniskajā darbā posteni. Sava mūža vislielāko daļu – divdesmit trīs gadus – Anita pavadīja tieši Dzemdību namā, un tas kļuva par otrajām mājām, par lielo rūpju un mīlestības šūpuli, par viņas Olimpa virsotni. Tajos laimīgajos gados tika izdarīts daudz: izveidots jauns, saliedēts kolektīvs, kā teica pati daktere – viena liela un draudzīga ģimene -, uzcelts jaunais Dzemdību nams un neskaitāmas ģimenes aplaimotas ar tik gaidītiem mazuļiem. Vēl tagad tik bieži cilvēki  nāca klāt uz ielas, spiežot roku un pateicīgi lūkojās savai dakterei acīs. Un tā ir liela un salda alga par  grūto darbu un spēku, kas nežēlojot atdots citiem."
"Daktere Anita Caune ar toreizējo galveno ārstu Daumantu Lūsi atvēra jauno Dzemdību namu un piepildīja savu un savu kolēģu lielo sapni, un, lai arī vēlāk galvenajai ārstei un direktorei darba ar katru dienu kļuva tikai vairāk, viņa nekad nepārtrauca savu tiešo ārstes darbu. Laiku prasīja ārī ārzemju komandējumi un sabiedriskais darbs."

Dr. Anita Caune: “Lai cik stipri mūs mīl, lai cik dāsni dzīve mūs apvelta, katram pienāk tāds brīdis, kad paliec viens ar pasaules nežēlību un nodevību. Tad raud tava dvēsele, un itin neviens tev nespēj palīdzēt, kā tikai tu pats. Tās ir katra cilvēka melnās stundas, kas jāiztur, nedrīkst sabrukt un noslēgties sevī, nedrīkst sākt ienīst un pazemoties. Tas, kurš to ir spējis, ir uzvarējis sevi un lielo tukšumu, un tam cilvēkam vairs ne no kā nav jābaidās.””

Atvadīšānās no Dr.med. Anitas Caunes notiks Rīgas Krematorijā (Varoņu iela 3A, Rīga) , 13. decembrī, plkst. 15:00!

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija izsaka visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, radiem, draugiem un kolēģiem!

 

Avots: "Latvijas Ārsts", Kolēģa portrets: "Laimīgs cilvēks, kas piedzimis svētdienā", aut.: L. Miķelsone.

Pulcējot kuplu dalībnieku skaitu, aizvadīta asociācijas sēde "Ultrasonogrāfijas aktualitātes katram ginekologam" 29.11.2019.

Asociācijas "Gada noslēguma sēde 2019"

PROGRAMMA

12:30 – 14:00 Reģistrācija. Kafija un uzkodas.
14:00 – 14:30

"Seksuālā medicīna mūsdienu izpratnē" - Dr. Ieva Briedīte

14:30 – 15:10 "Daži seksualitātes aspekti psihoterapeita praksē" - 
Dr. Voldemārs Švarcs
15:10 – 16:00 "Kā veidojas attiecības saziņas un saskarsmes procesā?" - 
Dr.Phil. Edmunds Apsalons
16:00 – 17:00 Gada izskaņas svētku apsveikums.
Artūrs Maskats un mākslinieki.
17:00 – 19:00 Sarunas ar kolēģiem neformālā gaisotnē pie vīna glāzes un uzkodām.
Iespēja apmeklēt VEF muzeju.

 

RSU tālākizglītības kursi "No sejas defektiem līdz ģenitālijām: prenatālā diagnostika un iznākumi, multidisciplināra pieeja" 14.12.2019.

PIETEIKŠANĀS: sūtot pieteikumu uz e-pastu kursi@rsu.lv Pieteikumā jānorāda programmas nosaukums, vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis, kā arī maksātāja rekvizīti, ja maksātājs ir juridiska persona vai aizpildot elektroniskās pieteikšanās formu RSU mājas lapā: www.rsu.lv

PROGRAMMA

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas Ultrasonogrāfijas Sekcijas sēde "Ultrasonogrāfijas aktualitātes katram ginekologam" 29.11.2019.

PROGRAMMA

12:00 – 13:00 Reģistrācija
13:00 – 13:25 “Skaidrojumi par izmaiņām MK Nr. 611. noteikumos un prenatālās diagnostikas algoritmiem” – Dr. Ieva Mālniece
13:25 – 13:55 “Ultrasonogrāfija vai kardiotokogrāfija III trimestrī augļa stāvokļa izvērtēšanai”Dr. Diana Bokučava
13:55 – 14:15 “Asiņošana grūtniecības I trimestrī un ultrasonogrāfija” –
Dr. Laura Lūse
14:15 – 14:30 “Cilmes šūnu pielietošana bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā” -
Dr. Inese Bolmane
14:30 – 15:00 Kafijas pauze
15:00 – 15:30 “Vēnu varikoze – ultrasonogrāfijas atradnes grūtniecības laikā” –
Asoc. prof. Natālija Vedmedovska
15:30  - 16:00 “Grūtniecība un olnīcu veidojumi” – Dr. Arta Spridzāne
16:00 – 16:20
“Klīniskais gadījums: Olnīcu hiperstimulācija” – Dr. Ieva Erciņa
16:20 – 16:35 “Klīniskais gadījums: Olnīcu luteīnstimulācija” - Dr. Dace Matule un
Dr. Ija Lisovaja

Sveicam Latvijas valsts 101. gadadienā!

Mums ticis viszilākais ezers
Un rudākais rudzu lauks.
Visbaltākā bērzu birze,
Vismelnākais rupjmaizes klaips.
Un tieši Latvijai ticis
Vissvētākais debesu jums,
Jo savu visskaistāko zemi
Dievs ir atdevis mums.

/L. Vāczemnieks/
 
 

Vizīte pie Valsts pirmās lēdijas

Priecājamies iepazīties ar Valsts prezidenta kundzi Andru Leviti! Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas pārstāvji, profesore Dace Rezeberga, docente Jana Žodžika un dr. Vija Veisa ceturtdien viesojās Rīgas pilī.
Latvijas Valsts prezidenta kundzes Andras Levites profesija ir ārsts ginekologs. Speciāliste strādājusi Vācijā un Luksemburgā kopš 1990. gada. Tādēļ jo īpaši esam gandarīti par iepazīšanos, jauko sarunu un domu apmaiņu par mūsu profesijas atšķirīgo un līdzīgo dažādās valstīs. Pārrunājām vairākus sievietes veselības aspektus, gan problēmas, gan izdošanos sievietes veselības aprūpē Latvijā un citviet.
Novēlam, lai rūpes par sievietes veselību Prezidenta kundzei, arī dzīvojot Latvijā, būtu viena no svarīgām interešu jomām. Labprāt meklēsim iespējas kopīgai sadarbībai nākotnē!

Dr. Vija Veisa
Asociācijas prezidente

 

Attēlā pirmā no kreisās: doc. Jana Žodžika, dr. Vija Veisa, Prezidenta kundze Andra Levita un
prof. Dace Rezeberga

"Viena diena bez medicīnas personāla"

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija ATBALSTA Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Jauno ārstu asociācijas un Latvijas Māsu asociācijas organizēto protesta akciju pret veselības aprūpes budžetu 2020.gadam!

"Demokrātiskā valstī visiem ir viens likums un viena taisnība. Tāpēc likumi ir jāpilda, jāpārtrauc tukšo un neizpildīto solījumu laiks! Beidzot jāsāk rēķināties ar veselības aprūpes jomā strādājošajiem – cilvēkiem, uz kuru entuziasma un pašaizliedzības jau vairāk nekā 20 gadus lielā mērā balstās Latvijas veselības aprūpe."

Aktīvi aicinām savas nozares speciālistus piedalīties protesta akcijā "Viena diena bez medicīnas personāla", kas norisināsies šī gada 7. novembrī pie Saeimas, lai paustu savu viedokli un būtu vienoti savās prasībās!

Apsveicam!

No 31. oktobra līdz 2. novembrim Porto pilsētā Portugālē norisinājās "3rd Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology (ISIDOG) Congress".
Kongresa programma ietvēra dažādas zinātniskās sesijas, lekcijas un simpozijus, kuros tika aplūkotas gan jaunākās novitātes nozarē, gan diskutēts par vadlīnijām.
Uz Portugāli bija devušas vairākas speciālistes no Latvijas -  profesore Dace Rezeberga, dr.med. Jana Žodžika un dr. Olga Plisko, kuru zinātnskais darbs tika izvēlēts un apstiprināts gan mutiskai, gan stenda referātu prezentēšanai. Dalība ISIDOG kongresā Latvijai izvērtās ļoti veiksmīga, kongresa stenda referātu lasījumos pirmo vietu ieguva dr. Olga Plisko ar uzstāšanos "Human leukocyte antigen class II alleles and risk of cervical precancerous lesions".

No sirds apsveicam!

 

Attēlā: Latvijas delegācijas pārstāvji ar kongresa organizatoriem: no kreisās prof. Dace Rezeberga, prof., ISIDOG prezidents Gilbert GG Donders, dr. Olga Plisko, dr.med. José Martinez-de-Oliveira un dr.med. Jana Žodžika