­

No 2020. gada janvāra valsts imunizācijas kalendārā ir iekļauta 9-valentā vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV)

Latvijas valsts imunizācijas kalendārā no 2020. gada janvāra vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju 2 tipu vakcīnas Cervarix vietā tiks veikta ar 9 valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) – Gardasil 9. Vakcīna satur L1 proteīnus 6., 11., 16., 18., 31., 33., 45., 52. un 58. vīrusa tipam. Tā ir nedzīva vakcīna, tā nesatur pašu vīrusu un Pasaules Veselības organizācija to atzinusi par ārkārtīgi drošu un efektīvu vakcīnu [1]

Pasaulē 98 valstis veic valsts apmaksātu imunizāciju pret CPV, vairāk kā 30 valstis uzsākušas arī zēnu vakcināciju. Latvijā pagaidām valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV nodrošinās tikai meitenēm. Meitenes to var saņemt sākot no 12 gadu vecuma līdz par 18.dzimšanas dienai.

9 valentās vakcīnas iekļaušanu valsts programmā Latvijā atbalstīja vairākas ārstu profesionālās organizācijas, tai skaitā Latvijas Onkologu asociācija, jo Latvijas statistika CPV izraisīto vēžu jomā joprojām ir satraucoša. Katrs 20.audzējs pasaulē ir CPV izraisīts. CPV izraisa 99% dzemdes kakla, 95% anālā kanāla vēzi, vairāk kā 70% mutes un rīkles dobuma vēzi, kā arī ~50% vulvas, 65% maksts un 35% dzimumlocekļa galviņas vēzi. Latvijā nemainīgi augsti ir dzemdes kakla vēža saslimstības un mirstības rādītāji, kas ir sliktākie rādītāji Eiropas Savienībā. Pieaug arī anālā kanāla, vulvas, maksts un mutes – rīkles vēžu saslimstība.

Vakcinācija pret CPV ir iekļauta Latvijas Onkoloģijas plānā, kā viena no svarīgākajām vēža profilaksēm. Droša un efektīva profilakse ir labākais, ko valsts un ikviens ārsts var sniegt Latvijas iedzīvotājiem. Tās ieguvums ir ne tikai pacientu un iedzīvotāju kopējais dzīves kvalitātes uzlabojums, bet arī finansiālais labums, kas ilgtermiņā mazinās valsts izdevumus CPV izraisīto vēžu diagnostikā, ārstēšanā, novērošanā.

Sagaidāmie papildus ieguvumi:

  1. Aizsardzība pret 6. un 11. tipu. Šie tipi nav onkogēni, bet izraisa dzimumorgānu kondilomas un rekurento respiratoro papilamatozi, kas īpaši bērniem ietekmē dzīves kvalitāti un drošību. Valstī, kur vakcinācijas aptvere bija pietiekoši liela, vakcinētajā vecuma grupā jau pēc 4 gadiem, kondilomu skaits bija samazinājies par 92%.
  2. Aizsardzība pret 7 onkogēnajiem vīrusa tipiem. Šie tipi 90% gadījumu izraisa gan pirmsvēža (CIN2,3) saslimšanas, gan dzemdes kakla vēzi. Pirmsvēža saslimšanu samazinājums tiek sasniegts pēc vairākiem gadiem, ja vakcinācijas aptvere ir pietiekama. Piecas valstis jau publicējušas pārliecinošus efektivitātes datus par CIN samazinājumu.
  3. Papildus aizsardzība pret CPV izraisītiem vulvas, maksts, anālā kanāla un mutes-rīkles pirmsvēža saslimšanām un vēžiem.

Atgādinām, ka CPV nēsātāji un ir inficēti gan vīrieši, gan sievietes, inficēšanās notiek galvenokārt āda-āda un āda -gļotāda kontakta ceļā: dzimumkontaktu, sadzīves kontaktu un māte bērnam dzemdību laikā.

Organismā imūnās atbildes reakcija, ko izraisa dabīgā infekcija, ir vāja un nepietiekama un ne vienmēr nodrošina aizsardzību pret atkārtotu inficēšanos. Vakcinācija rada tādus antivielu līmeņus pret onkogēnajiem CPV tipiem, kas ir ievērojami augsti un noturīgi salīdzinoši ar dabīgo infekciju.

Vakcinācija pret CPV rekomendēta gan meitenēm, gan zēniem vecumā no 9 gadiem līdz pat 45 gadiem. Vakcināciju pret CPV var veikt arī vēlākā vecumā.

Jāatceras, ka vakcinācija pret CPV ir visefektīvākā pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Gadījumos, kad persona jau inficējusies ar kādu no CPV vīrusiem, vakcīna pasargā no pārējiem un atkārtotas inficēšanās.

CPV vakcīnas var lietot vienlaikus ar jebkurām citām monovalentajām vai kombinētajām dzīvām vai nedzīvām vakcīnām. Dažādas injicējamās vakcīnas noteikti jāievada dažādās injekcijas vietās.

[1] Pēdējais drošības ziņojums - 14 JULY 2017, 92th YEAR / 14 JUILLET 2017, 92e ANNÉE

No 28, 2017, 92, 393–404; http://www.who.int/wer

Materiālu sagatavojusi pediatre, bērnu infektoloģe, asoc.prof. Dace Zavadska

Par jauno koronavīrusu 2019-nCoV

Slimību profilakses un kontroles centrs (turpmāk – SPKC) informē par jaunā koronavīrusa (nCoV) izraisīto uzliesmojumu Ķīnas dienvidaustrumu provinces Uhaņas pilsētā, kā arī par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un Eiropas Slimību profilakses centra ieteikumiem jaunā nCoV izraisīto saslimšanas gadījumu uzraudzībai.

Uhaņas municipālās veselības komisija ziņo, ka no 2019. gada decembra beigām līdz š.g. 20. janvārim reģistrēti 258 pneimonijas gadījumi, ko izraisīja jauns koronavīruss (turpmāk 2019-nCoV). Daļa no pacientiem jau ir izrakstīti no slimnīcām, 227 pacienti turpina ārstēties, no kuriem 51 ir smaga slimības klīniskā norise un 12 pacientiem – ļoti smaga. Reģistrēti seši nāves gadījumi, mirušajiem pacientiem bija nopietnas blakus slimības. Ir ziņots par 14 veselības aprūpes darbiniekiem, kuri ir inficējušies ar 2019-nCoV.

Saņemta informācija par 24 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem citās Ķīnas pilsētās (Pekinā – 5, Guandunā – 14 un Šanhajā – 5), no tiem 22 saslimušie iepriekš bija apmeklējuši Uhaņas pilsētu, bet diviem bijis kontakts ar slimniekiem. Tiek ziņots arī par atsevišķiem ievestiem gadījumiem citās valstīs, t.sk. Taizemē, Japānā, Dienvidkorejā un ASV. Minētie slimnieki neilgi pirms saslimšanas apmeklējuši Uhaņu un viņiem laboratoriski ir apstiprināta 2019-nCoV infekcija. Līdz šim Ķīnā apzinātas 1 739 kontaktpersonas un organizēta viņu medicīniskā novērošana. Slimnīcās ieviesta 2019-nCoV infekcijas uzraudzība.

Koronavīrusi ir vīrusu grupa, kas sastopama gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām (pneimoniju, nieru mazspēju) un pat nāvi. Nopietnus saslimšanas gadījumus iepriekš ir izraisījis SARS koronavīruss, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi.

Plašāka informācija par koronavīrusu dzimtes izraisīto infekciju izplatību cilvēku vidū, epidemioloģisko uzraudzību, klīniskām un laboratoriskām vadlīnijām ir pieejama PVO tīmekļvietnē. Aktuāla informācija par epidemioloģisku situāciju saistībā par 2019-nCoV un ieteikumiem ceļotājiem ir pieejama SPKC tīmekļvietnē.

2019-nCoV infekcijas profilaksei veselības aprūpes iestādēs (īpaši uzņemšanas un neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļās) PVO un ECDC iesaka ievērot vispārīgos piesardzības pasākumus un pasākumus tādu infekcijas slimību novēršanai, kas izplatās kontakta un aerogēnā ceļā. Pacients ar aizdomām par 2019-nCoV infekciju jāievieto atsevišķā, ja iespējams, aeorogēnās infekcijas izolācijai paredzētā telpā un pirms izolācijas pacientam jālieto ķirurģiskā maska. Ārstniecības iestādes darbiniekiem, ieejot telpā, kur atrodas pacients ar aizdomām par 2019-nCoV infekciju, jālieto individuālās aizsardzības līdzekļi: priekšauts, cimdi, FFP3 aizsardzības pakāpes respirators un acu aizsargi (brilles vai seju aizsargājošie ekrāni).

Eiropas Komisija noteikusi, ka katrs ievests 2019-nCoV infekcijas gadījums ir pakļauts epidemioloģiskajai uzraudzībai, t. sk. neatliekamai ziņošanai valsts un Eiropas Savienības līmenī. Līdz ar to SPKC aicina ārstniecības iestādes par katru akūtas respiratoras saslimšanas gadījumu personai, kura 14 dienu laikā pirms saslimšanas apmeklēja Ķīnas pilsētu Uhaņu vai bija kontaktā ar slimnieku, kurš ir saslimis pēc ceļojuma uz Uhaņu, nekavējoties ziņot SPKC, zvanot pa diennakts tālruni 67271738.

Katra gadījuma apstiprināšanai nepieciešama specifiska laboratoriska pārbaude. Jāņem vērā, ka arī citas elpceļu infekcijas izraisītāja noteikšana pacientam neizslēdz 2019-nCoV infekciju. Par pacientu laboratorisko izmeklēšanu (paraugu ņemšanu, uzglabāšanu un transportēšanu) lūdzam konsultēties ar SIA “Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca” Nacionālās references laboratorijas speciālistiem.

Informācija no SPKCpar jauno koronavīrusu 2019-nCoV

Jaunā koronavīrusa 2019-nCoV gadījuma noteikšana un laboratoriska pārbaude

Instrukcija nCoV infekcijas diagnostikai

 

"27th European Board and College of Obstetrics and Gynaecology Congress", Bergena, Norvēģija, 14.-17.05.2020.

No š.g. 14. - 17. maijam Norvēģijā notiks "27th European Board and College of Obstetrics and Gynaecology Congress", kas ir viens no nozīmīgākajiem un lielākajiem pasākumumiem mūsu nozarē visā Eiropā.
Kongress piedāvā plašu zinātnisko programmu, praktiskās darbnīcas, interaktīvas sesijas, multidisciplināras speciālistu diskusijas, klīnisko gadījumu video prezentācijas un citas. Jaunajiem speciālistiem tiek nodrošināta iespēja piedalīties apmaiņas programmā Norvēģijas slimnīcās.

Kongresa dienas kārtība: Programme

Reģistrēties kongresam un praktiskajām nodarbībām iespējams šeit: Registration

 

"2nd FCS-EFC Advanced Colposcopy Course" un "7th EFC Satellite Meeting", Helsinki, Somija, 07.-09.05.2020.

Pavasarī Somijas galvaspilsētā Helsinkos no 07. - 09. maijam nosrisināsies "2nd FCS-EFC Advanced Colposcopy Course" un "7th EFC Satellite Meeting".

Helsinkos ar vairākiem priekšlasījumiem uzstāsies mūsu kolposkopijas speciāliste, Dr.med. Jana Žodžika, kas kopš pērnā gada ir kļuvusi par Eiropas Kolposkopijas federācijas (Europian Federation for Colposcopy) valdes locekli. Speciāliste ir atbildīga par izglītības veicināšanu kolposkopijā visā Eiropā.

Vairāk par kursu un konferences norisi variet atrast šeit: EFC Course and Meeting

"EFSCAN CONFERENCE 2020", Londona, Lielbritānija, 18.-20.09.2020.

No 18. -20. septembrim Londonā (Regent's university) norisināsies "The Third Early Fetal Scan Conference". Konferences tēma - agrīnā fetālā kardioloģija. Programmā plaši tiks aplūkotas dažādas tēmas par iedzimtiem sirds defektiem 11.-13. grūtniecības nedēļā, biežākās saslimšanas, kam raksturīga sirds patoloģija auglim, to diagnostika, izvērtēšana, grūtnieces tālākā izmeklēšana un uzraudzība, normāla sirds anatomija un ģeometrija.

Konferences programma atrodama šeit: EFSCAN Programme
Reģistrēšanās konferencei šeit: Reģistrācija

"2nd Baltic Conference of Gynaecological Endoscopy", Tartu, Igaunija, 7.-8. maijs, 2020

No 2020. gada 7. - 8. maijam Tartu pilsētā Igaunijā notiks 2. Baltijas Ginekoloģiskās endoskopijas konference.

No Latvijas ar mutisku ziņojumu uzstāsies dr. Jurģis Vītols, kas konferences dalībniekus iepazīstinās ar ginekoloģiskās endoskopijas problēmām un esošo situāciju Latvijā.

Līdz 31. martam iepēja reģistrēties par izdevigāku piedāvājumu. Reģistrēties konferencei.

Ar konferences dienas kārtību variet iepazīties šeit: Konference Tartu

 

"3rd Baltic Colposcopy Conference"

Lietuvas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācija aicina 2020. gada 23.-24. aprīlī, Kauņā (Lietuva) apmeklēt "3rd Baltic Colposcopy Conference".

23. aprīlī notiks pre-conference pamata kursi kolposkopijā, sauvkārt 24. aprīlī norisināsies konferences zinātniskā sadaļa ar vairāku starptautiski pazīstamu speciālistu dalību, viņu vidū arī Latvijas pārstāves: profesore Dace Rezeberga un Dr.med. Jana Žodžika.
Prof. Dace Rezeberga konferences dalībniekus iepazīstinās ar vakcinācijas aptveres rādītājiem Latvijā, savukārt Dr.med. Jana Žodžika stāstīs par kolposkopijas principiem un kolposkopiju grūtniecības laikā.

Vairāk par konferenci varat uzzināt šeit: Trešā Baltijas kolposkopijas konference

 

Priecīgus Ziemassvētkus un veiksmīgu 2020. gadu!

Tā gaisma, ko izstaro svece,
Tas gaišums, kas lesmiņā plīvo,
Izplēn, pazūd un gaist.
Bet gaisma, kas cilvēkos dzīvo,
Un siltums, ko izstaro sirds -
Tas nezūd. Tas paliek.
                     /I.Egle/

Dr. Zvaigznīte ievēlēta par Latvijas Ārstu biedrības Goda biedri

Latvijas Ārstu biedrības biedru pilnsapulcē 2019. gada 12. decembrī par LĀB goda biedri ievēlēja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas izvirzīto ārsti Mariju Zvaigznīti, onkoginekoloģi, kura medicīnai veltījusi gandrīz 50 dzīves gadu.

Vairākus gadu desmitus speciāliste strādājusi operatīvajā ginekoloģijā, darba mūžu lielākoties veltot ārkārtīgi smagai un sarežģītai jomai - onkoginekoloģijai, pēdējos piecpadsmit no saviem darba mūža gadiem ārste aizvadījusi Latvijas Onkoloģijas centrā, pašaizliedzīgi ārstējot un palīdzot sievietēm, vienlaikus sniedzot neizsakāmi lielu artavu savu kolēģu izglītošanā.

Līdztekus nesavtīgām rūpēm par savu pacienšu veselību, Marija Zvaigznīte ar aizrautību iesaistījusies jauno speciālistu apmācībā un viņas vadībā izaugušas vairākas veiksmīgu ginekologu paaudzes.

Lepojamies un no sirds sveicam!

Attēlā: Dr. Marija Zvaigznīte VEF Kultūras pilī 2019. gada Asociācijas noslēguma sēdē

Svinīgā pirmssvētku noskaņā un siltā atmosfērā aizvadīta Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas "Gada noslēguma sēde 2019"