­

PIRMIE LAPAROSKOPISKIE KURSI UZ DZĪVNIEKU MODEĻIEM GINEKOLOĢIJAS REZIDENTIEM RSU UN LATVIJAS LAUKSAIMNIECĪBAS UNIVERSITĀTES KOPĒJĀ NODIBINĀJUMĀ DOCTORS SAFE TRAIN.

23. augustā Medicīnas kompetenču centrā Jelgavā notika RSU Tālākizglītības fakultātes atbalstītie kursi laparoskopijā RSU vecāko gadu ginekoloģijas rezidentiem. Uz stimulācijām balstītā jauno ginekoloģijas speciālistu apmācība ir viena no svarīgākajām EBCOG (European Board and College of Obstetrics and Gynaecology) izvirzītajām vienotās ginekoloģijas rezidentu izglītības prasībām Eiropā. Mūsdienās tradicionālā pieeja apmācīt topošos ķirurgus tieši operāciju laikā nav pieņemama, jo īpaši endoskopiskās iemaņas prasa ne tikai ķirurģiskās, bet arī psihomotorās prasmes, kuras var apgūt arī ārpus operāciju zāles. Lai rūpētos par pacientu drošību, pirms veikt ķirurģisko ārstēšanu operāciju zālē mūsdienās šīs prasmes tiek apgūtas uz simulatoriem. Savukārt pirmo ķirurģisko iemaņu iegūšana, izmantojot dzīvos audus, imitē reālu darbību operāciju zālē. Šāda unikāla iespēja ir pieejama tikai dažos Eiropas centros.
Lai jaunie speciālisti sākot darbu klīnikā, būtu pēc iespējas labāk sagatavoti veikt dažādas manipulācijas un operāciju posmus, RSU Ginekoloģijas un dzemdību speciālistu rezidentūras programmas vadītāja docente Jana Žodžika, sadarbībā ar Doctor Safe Train fonda valdes locekli docentu Aleksandru Maļcevu un ginekologiem dr. Zani Grabi, dr. Antonu Babuškinu un dr. Jurģi Vītolu izveidoja un realizēja pirmos kursus ginekologiem, kuros jaunie kolēģi, izmantojot dzīvos audus un dažādas enerģijas, apguva urīnpūšļa fiksāciju un olvadu izņemšanu, kā arī uzlaboja prasmes un zināšanas audu dissekcijā un urīnpūšļa sašūšanā.


Attēlā: Kursu Doctor Safe Train organizatoru komanda ar jaunajiem speciālistiem Jelgavā