­

Imūnglobulīnu ievade Rh negatīvām grūtniecēm

Ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju nepieciešamību detalizētāk skaidrot, kā saņemt valsts apmaksātu antivielu imūnglobulīna saņemšanu, publicējam skaidrojošu informāciju par imūnglobulīna ievadi un ārstniecības iestādēm, kurās to veic. No 2013.gada grūtniecēm valsts apmaksā antivielu imūnglobulīna ievadi arī grūtniecības laikā, ja ir noteikta medicīniska nepieciešamība. Rēzus negatīvām grūtniecēm 28.grūtniecības nedēļā tiek veikta asinsgrupas rēzus piederības noteikšana un antieritrocitāro antivielu skrīnings (lai noskaidrotu, vai grūtniecei ir rēzus antivielas). Ja tiek noteikts, ka rēzus negatīvai grūtniecei nav rēzus antivielas, tad gadījumā, ja grūtniecei ir rēzus pozitīvs partneris vai partnera rēzus piederība nav zināma, grūtniecei var tikt veikta antivielu imūnglobulīna ievadīšana. Lai nodrošinātu antivielu imūnglobulīna ievadīšanu rēzus negatīvai grūtniecei, ginekologs, kas īsteno valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu un ir līgumattiecībās ar valsti, izvērtē grūtnieces veselības stāvokli un imūnglobulīna ievades nepieciešamību. Ginekologs var nosūtīt grūtnieci valsts apmaksātai antivielu imūnglobulīna ievadei uz šādām ārstniecības iestādēm (saraksts tiks papildināts):
  • Rīgas Dzemdību nams - Miera iela 45, Rīga;
  • Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca - Pilsoņu iela 13, Rīga;
  • Jūrmalas slimnīca - Vienības prospekts 19/21, Bulduri;
  • Kuldīgas slimnīca - Aizputes iela 22, Kuldīga;
  • Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca - Inženieru iela 60, Ventspils;
  • Liepājas reģionālā slimnīca - Slimnīcas iela 25, Liepāja;
  • Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība - Vidzemes iela 2, Balvi;
  • Jēkabpils reģionālā slimnīca - A. Pormaļa iela 125, Jēkabpils;
  • Dobeles un apkārtnes slimnīca - Ādama iela 1, Dobele;
  • Jelgavas pilsētas slimnīca - Brīvības bulvāris 6, Jelgava;
  • Madonas slimnīca - Rūpniecības iela 38, Madona;
  • Ogres rajona slimnīca - Slimnīcas iela 2, Ogre;
  • Bauskas slimnīca - Dārza iela 7/1, Bauska;
  • Vidzemes slimnīca - Jumaras iela 195, Valmiera.
Imūnglobulīnu un tā ievadi Nacionālais veselības dienests apmaksā no valsts budžeta. Atgādinām, ka antivielu imūnglobulīna ievade no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta arī 72 stundu laikā pēc dzemdībām, ja rēzus negatīvai grūtniecei bez rēzus antivielām ir piedzimis rēzus pozitīvs bērns. Šajā gadījumā ievadi nodrošina ārstniecības iestāde, kas sniedz dzemdību palīdzību. No 2013.gada grūtniecēm 35.-37.grūtniecības nedēļā tiek apmaksāta B grupas beta hemolītiskā streptokoka noteikšana. Ginekologs veic uztriepes ņemšanu un nodod materiālu laboratorijai, kas informē ginekologu par rezultātiem. Rezultāti grūtniecei jāņem līdzi uz dzemdību iestādi, lai nepieciešamības gadījumā, izvērtējot pacientes veselības stāvokli, pirms dzemdību norises grūtniecei veiktu medikamenta ievadi.

Latvijas Ārstu kongress 2013.gada 18.-21.septembris

Cienījame kolēģi, Latvijas Ārstu biedrība aicina peidalīties Latvijas Ārstu kongresā š.g. 18.-21.septembrī. Ar detalizētāku kongresa programmu Jūs varat iepazīties šeit. Arī Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija ņems aktīvu dalību kongresā 20.09 plkst.14.30 ar plenārsēdi Reproduktoloģijas sekcijā. Programmā: Latvijas Ārstu Kongress. Reprodukcijas sekcija. Datums: 20.09.13. Laiks: 14:00 - 18:30 Vieta: Ķīpsalas starptautiskais izstāžu centrs 14:00 - 14:05 Ievādvārdi. Dr. Valerija Godunova, "Privātklīnika Jūsu Ārsti", Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas Reproduktologu un embriologu sekcijas valdes priekšsēdētāja. 14:05 - 14:25  Ginekoloģiskās laparoskopijas vēsture un iespējas mūsdienās. Dr. Voldemārs Lejiņš, “Klīnika EGV”. 14:25 - 14:45 Mediciniskās apaugļošanas situācija Latvijā. Māris Ārāijs, “Klīnika EGV”. 14:45 – 15:05 Ārpusķermeņa apaugļošanas tehnoloģiju loma ģenētisko slimību ārstēšanā. I.Joņina, "Privātklīnika Jūsu Ārsti" 15:05 – 15:25 Preimplantācijas diagnostika PĢD hromosomu strukturālo pārkārtojumu nesātājiem, hromosomu segregācijas un starphromosomu efekta analīze. Multicentrāls pētījums. J. Loginova,MCRM, St.Peterburg 15:25 – 16:00 Jaunas iespējas, ārstējot neauglību vīriešiem ar Klainfeltera sindromu. Mikroķirurģiskā sēklinieku biopsijas tehnika azoospermijas ārstēšanai neuglīgajiem pāriem. I.Vitjazeva, S.Bogoljubovs, Krievijas valsts endokrinoloģijas zinātniskais centrs, Maskava 16:00 - 16:30 Pārtraukums 16:30 - 17:15 GM-CSF loma ārpusķermeņa apaugļošanā un Eiropas klīnisko rezultātu prezentācija. Bendžamins Raštons, ORIGIO distribūcijas pārdošanas direktors, humanitāro zinātņu bakalaura grāds ķīmijā, bakalaura grāds bioloģijā un izmeklēšanas barotnei vēsturi ar augšanas faktoriem pirmatnējs dīgļa un cilmes šūnas. 17:15 – 18:30 Spermas atlases, veiktas uz hialuronāna pamata, prezentācija - praktiskais seminārs ar ORIGIO spermas atlases darbarīkiem: HBA, PICSI un SpermSlow. Ida Jans, zinātņu maģistrs bioloģijā un ORIGIO starptautiskais produktu menedžeris.

Sertifikācijas dokumentu pieņemšana rudens sasaukumā

Cienījamie kolēģi, lūdzu Jūs uzmanīgi ieskatīties Jūsu specialitātes un apakšspecialitātes sertifikācijas derīguma termiņos. Sertifikācijas dokumentu pieņemšana tiks organizēta jau septembrī - 4.septembrī no 15-17 un 18.septembrī no plkst.15-17 Rīgas Dzemdību nama Mazajā konferenču zālē (vecajā korpusā). Lūdzu pārbuadiet arī savus biedra naudas maksājumus par iepriekšējiem gadiem.